Зъбни украшения

Зъбните украшения са красиви, не увреждат зъба и поставянето им е безболезнено . Камъчетата са изработени от циконий или злато.

Всичко ново е забравено старо…

…искрящите усмивки на повечето хип-хоп звезди, с множество камъни, предимно диаманти, залепени по зъбите им, се оказва че не са съвременно изобретение на холивудските зъболекари. Съвсем скорошното откритие на череп на коренен американец, показва наличието на много развита стоматология още преди 2500 години. Уменията на тези „зъболекари“ са им позволявали „вковаването“ на скъпоценни камъни във фронталните зъби, което явно е било правено с чисто естетична цел.

Със сигурност обаче тези древни зъболекари са имали много добри познания за вътрешната анатомия на зъбите, тъй като са изработвали прецизни легла в тях без да засягат пулпата и без зъба да е умъртвяван, и в тях са фиксирали скъпоценни камъни.

Древните обитатели на южната част на Северна Америка са посещавали тези „зъболекари“ – най-старите известни засега – за да подобрят външният си вид чрез поставяне на полускъпоценни камъни, златни ленти или специфично набраздяване на зъбите. Явно тази практика е била изключително популярна, тъй като са намерени хиляди зъби обработени по подобен начин и понастоящем съхранявани в сбирката на Националния институт по антропология и история на Мексико (подобни на показания на снимката черен открит в Чиапас, Мексико).

Учените не знаят какъв е точно произхода на тези зъби, които са принадлежали на хора живеещи в регион, наречен Мезоамерика, в периода преди испанците да го открият през 1500г.

Едно е ясно – те са принадлежали предимно на мъже, които са прибягвали до тези „разкрасителни“ допълнения. Хосе Хименес, който е антрополог в института провел изследването твърди, че тези „подобрения“ не са били белег на социално положение и каста, а са имали единствено декоративна стойност. Дори нещо повече – кралските особи, като например мумията на Червената Кралица, открита в храм в Паленке (днешно Мексико) няма подобни декорации по зъбите си.

Друго свидетелство за тази ранна стоматология са откритите церемониални изкуствени зъби изработени от кост.

Те са използвали фини устройства с остри върхове изработени от обсидиан, с които са изработвали различни по калибър дупки в зъбите. Разбира се, тове не би било възможно ако не са прилагали различни билки като анестетик за обезболяване по време на манипулацията.

Самите камъни са фиксирани много здраво с природни смоли смесени с костен прах. Хименес добавя, че познанията на тези „зъболекари“ за зъбната анатомия и разположението на пулпата са били поразително добри, тъй като те са знаели точно до каква дълбочина за всеки един зъб могат да проникнат без да го засегнат, без да предизвикат инфекция, счупване или да го отслабят механично, което да доведе до загубата му.